Nieuws

Naar het overzicht >

Beeldbellen – video en brochure

Door de heropflakkeringen van COVID-19 zijn face-to-face contacten tussen hulpverlener en hulpvrager met een psychische kwetsbaarheid niet altijd mogelijk.

In een aantal situaties kunnen de noodzakelijke contacten verder gezet worden via beeldbellen. Maar sommige hulpverleners en hulpvragers  beschikken niet altijd over de nodige infrastructuur (laptop, internet,…) of kennen de toepassingen van dit communicatiemiddel nog niet goed.

HERMESplus wil hen daarom ondersteunen als ze niet over de mogelijkheden (infrastructuur of kennis) beschikken.

Hoe ?

  • We hebben enkele laptops die we via de hulpverlener ter beschikking kunnen stellen voor hulpvragers met een psychische kwetsbaarheid.
  • Via een korte video in het Frans, Engels, of Nederlands bieden we de hulpvrager een eenvoudige uitleg over hoe beeldbellen veilig wordt gebruikt. Deze video bezorgen we aan de hulpverlener via mail of is hier bekijken. De hulpverlener kan deze video  – indien nodig – samen met de persoon overlopen.
  • Voor de hulpverlener hebben we tevens een overzichtelijke digitale brochure  over het gebruik van beeldbellen in hulpverlening.
  • Als hulpverlener participeer je aan het wijkoverleg “GGZ– signaalfunctie” of ben je werkzaam in de activiteitenzone van het netwerk HERMESplus (gemeente Anderlecht, Sint-Joost-ten Node,  1000 Brussel, Laag-Molenbeek).
  • Video en brochure zijn gratis.  Voor de laptop vragen we een waarborg van 100 € die terug betaald wordt aan de hulpverleningsinstantie aan het einde van het traject.
  • In overleg met de hulpverlener die deze dienstverlening wil gebruiken, wordt telkens een traject op maat gemaakt naar gebruiksduur, of bijkomende vragen. U kan hiervoor terecht via mail [email protected], Mobile : 0475 74 17 57.

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Dit ondersteunt de centrale  rol van de eerste lijn in de COVID-19 crisis. Het project heeft als doel om via beeldbellen de hulpverlening aan personen met een psychische kwetsbaarheid  verder te zetten ondanks de heropflakkeringen van COVID-19.

Hierbij de link naar de nieuwe video en brochure over beeldbellen.